Smedegade

Gade længde: ca. 270 meter
Gade bredde: 7-10 meter
Gade areal: ca. 2150 m²
Antal gadelamper: 16 stk.
Afstand mellem mast: ca. 20-25 meter
Belægning: Asfalt

Vis stort kort

Smedegade set fra Storegade
Smedegade set fra midten af Storegade
Smedegade set fra Nygade mod Storegade

Smedegade
Gaden, der forbinder Vestergade med Storegade, består af 2 dele. Den ene del mod Vestergade med den tidligere hovedsædebygning for Varde Bank, nu Sydbank, og på modsatte side med en 3-etagers gulstensbygning, hvor der i mange år har været optikerbutik samt kontorer og boliger. Denne bygning fortsætter med 2 restaurant- og diskoteksbygninger.

For enden af disse bygninger kommer der på begge sider parkeringspladser. Det vil kunne give midtbyen nogle åndehuller, såfremt parkeringspladserne bliver ændret til grønne områder, og der i stedet bliver anlagt underjordisk parkering.

Den anden del af Smedegade, der løber fra krydset ved Nygade til Storegade, har en rund bue i gadeforløbet. Mod Nygade ligger bygningen, der tidligere husede Jydske Vestkystens lokalredaktion, og på modsatte side er der flere typiske rødstensejendomme fra 1900-tallet. Der er indkørsel til parkeringsanlægget Fogtmanns Plads. I gaden er der flere udmærkede repræsentanter for 1800-tallets typiske mindre byhuse. Ved enden mod Storegade ligger der 2 ½-plans bygninger. Den ene af disse bygninger huser et bageri, og denne bygning vil ved en restaurering og skiltesoignering kunne bidrage til et gadeløft.